Från och med år 2022 krävs installation av IMD-system för tappvarmvatten vid nybyggnation av flerbostadshus. För befintliga flerbostadshus gäller kravet vid ombyggnad som inkluderar nyinstallation av tappvarmvatten eller en väsentlig ändring av den befintliga tappvarmvattenanläggningen. Av miljö- och kostnadsskäl blir det allt vanligare att implementera IMD-system även i befintliga flerbostadshus.
Processerna har vid förhandlingarna kring införandet av IMD-vatten varit tidskrävande på grund av bristen på en gemensam grund att utgå ifrån. Med det nya regelverket som grund tror och hoppas dom tre parterna (Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta) att den gemensamma rekommendationen kommer att effektivisera de lokala förhandlingarna.
Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta har tagit fram övergripande rekommendation för att underlätta införandet av IMD-vatten.
Rekommendationer innehåller:
- Hur säkerställa väl fungerande tappvattensystem.
- Hur fastställa normal tappvattenanvändning inför införande av IMD-vatten.
- Underlag för hyresjustering i samband med införande av IMD-vatten.
- Förhandlingsöverenskommelse, inklusive hantering av årliga prisförändringar.
- Vilken information bör boende få inför införande av IMD-vatten.
Läs mer om rekommendationerna här (Länk till fastighetsägarna)
Krav på IMD
Sedan 1 juni 2022 kom en lag om energimätning i byggnader när det gäller tappvarmvatten. Lagen säger att IMD-system skall installeras vid uppförande av nya flerbostadshus sedan 1 junu 2022.
Urval av våra produkter och tjänster för IMD:
IMD minskar ofta energianvändningen med mellan 20-30%
Tre fördelar med IMD
- Rättvis fördelning av kostnader i flerbostadshus
- Incitament för energieffektivitet
- Kort återbetalningstid