Vad är OPC?

OPC är en kompatibel standard för att på ett säkert och pålitligt sätt utbyta data i industriell automation och i andra automations sammanhang. Den är plattformsoberoende och säkerställer ett sömlöst flöde av information mellan enheter från olika tillverkare. OPC Foundation är ansvarig för utveckling och underhåll av standarden.

OPC standarden är ett antal standard specifikationer som utvecklats genom ett samarbete mellan ett stort antal världsledande automationsleverantörer, slutanvändare och mjukvaruutvecklare. Specifikationerna definierar gränssnittet mellan klienter och servrar samt mellan servrar och servrar, inklusive tillgång till realtidsdata, visning av larm och händelser samt tillgång till historiska data och andra applikationer.

När standarden släpptes första gången 1996, var dess syfte att överföra PLC specifika protokoll, som exempelvis Modbus och Profibus till ett standardiserat gränssnitt. Detta gjorde det möjligt för HMI/SCADA-system att kommunicera genom en ”mellanskikt” som kunde omvandla generella OPC läs och skriv frågor till protokoll specifika motsvarigheter och vice versa.

Inledningsvis var OPC standarden begränsad till operativsystemen för Windows. Detta medförde då att standarden baserades på OLE COM (komponent objekt modell) och DCOM (distribuerad komponent objekt modell) teknologier. Dessa specifikationer kallas numera för OPC Classic och har haft ett stort genomslag inom många branscher, som tillverkning, fastighetsautomation, olja och gas, förnybar energi plus många andra branscher.

Med införandet av tjänsteorienterade arkitekturer i tillverkningssystem kom nya utmaningar inom säkerhet och data modellering. OPC Foundation utvecklade OPC UA specifikationerna för att tillgodose dessa behov och samtidigt ta fram en funktionsrik teknik med öppen plattformsarkitektur som är framtidssäker, skalbar och utbyggbar.

Detta är bara några av anledningarna till att så många OPC medlemmar och andra teknikorganisationer flyttar över till OPC UA för dess flexibla plattform.

Om du vill veta mera om OPC gå gärna in och läs mera på www.opcfoundation.org